Att vinna på St: Andrews var stort

July 14, 2011 17.11 by Christos Neo, comments

NAMN Robert Karlsson
BOR: Monaco
ÅLDER: 41 år
LÄNGD: 196 cm
SNITTSCORE PÅ EUROPATOUREN: 2010 71,50
CIVILSTÅND: Gift med Ebba
SLÅR MED DRIVERN: 295 yards
FAVORITKLUBBA: Alla

Han kan gå obemärkt över Stureplan trots att han rankas som en av världens tio bästa golfare. Sveriges bäste manlige idrottare – Robert Karlsson – berättar exklusivt för Masters Magazine varför det lossnade ordentligt just 2008 och hur det kommer sig att han inte längre köper dyra bilar och klockor trots att han drog in mest pengar av alla…

Din seger på Europatourens penninglista rankas av många som svensk herrgolfs tyngsta merit genom tiderna. Hur ser du själv på det?

– Att vinna Order of Merit som baseras på den som spelat bäst hela året var verkligen kul. Det var roligt att Sverige äntligen fick ta hem den segern.

Vad skulle du säga är din främsta egenskap som golfare? – Målmedvetenhet är helt klart min största gåva, resten har jag nog kämpat mig till.

Bra golfare tjänar stora stålar. Vad gör du med kosingen? – Jag har en fond som jag jobbar med, dit går en del, jag är inte längre en person som spenderar mycket på dyra bilar, klockor och sånt. Nu för tiden får jag dem…

Har du några förebilder inom golfen?

– När jag växte upp var det själv- klart Jack Nicklaus och Tom Watson. På senare år var det Nick Faldo.

Umgås du med några storspelare privat?

– På tävlingarna blir det mest med de svenska spelarna. När jag är ledig från golfen är jag oftast i Monaco och spenderar tid med fa- miljen. Så det kan jag inte säga.

Beskriv en vanlig dag för dig?

– Det kan jag inte göra då alla dagar är så olika

Vad får vanliga spelare som inte är golfstjärnor aldrig uppleva? – Spela fantastiska banor vecka ut och vecka in, dessutom har de nog oftast inte lika många som hjälper oss att leta efter bollen när vi slår snett.

Du har ju nerver av stål på banan – hur var det att stå på scenen i Globen inför tusentals åskådare? – Jag var väl förberedd så det var inte så farligt. Men jag var otroligt fokuserad på vad jag skulle säga. Däremot hade jag haft väldigt jobbigt med att stå där om jag hade fått samma utmaning för några år sedan.

Hur kommer det sig att du började spela golf? – Min pappa var ansvarig för Katrineholms golfklubbs banskötsel. Så när jag var 5-6 år kom han hem med en golf klubba och jag började spela över fotbollsplanen i Forssjö utan- för Katrineholm där vi bodde.

Höll du på med andra idrotter?

– Jag växte upp i Katrineholm. Där spelar man bandy på vintern, så är det bara. Jag spelade också fotboll tills jag var 14 år då slog jag vänstra ringfingret ur led, (jag var målvakt) precis i början av golfsäsongen, då slutade jag…

Hur gammal var du när du gick på banans par? – Jag vet faktiskt inte, men jag vet att jag gick under 70 första gången på distriktsmästerskapen i Trosa. Jag tror jag var 15 år.

Har du gjort någon HIO?

– Jag har gjort 7 stycken, den första när jag var 16 år och den senaste på Spanish Open 2006

Hur förbereder du dig inför en tävling?

– Det beror helt på när det är tävling, men när jag är ledig är jag oftast helt ledig från golfen. Under tävlings- veckan ser jag till att få en bra känsla för banan och platsen. Jag tränar inte mycket under tävlingsveckorna för jag är ju där för att spela tävling.

Hur är det att spela med Tiger Woods?

– Det är olika från gång till gång men första gången jag spelade med honom på tävling var 1998. Då kändes det mest som jag var i vägen för alla i publiken som var där för att titta på honom. På senare år har den överdrivna respekten jag hade för honom försvunnit mer och mer och nu är det mest kul att spela med honom för det är sånt otroligt tryck.

Hur många resdagar kommer du upp till per år? – Jag vet inte riktigt men runt 230-250.

Hur påverkas du av pris- summan i en tävling? – För mig har inte prispengarna så stor betydelse men de största tävlingarna har oftast de största summorna. Vad jag menar är att jag drivs mycket mer av den sportsliga utmaningen. Sedan är det ett faktum att stora prispengar oftast går hand i hand med stora tävlingar.

Vad blir du nervös av?

– Det är inte något direkt som jag blir nervös över men nya situationer är alltid utmanande och något som jag kan växa av oavsett hur det går resultatmässigt.

Vilken är ditt livs lägsta runda? Hur många slag? – Jag gick på 61 slag -11 på Italian open 2008. Annars har jag har gått -10 två gånger, en 62:a och en 61:a.

Vilken är din dröm med golfen?

– Jag hade mycket drömmar runt golfen förut men nu har det utvecklats till en stark vilja och målmedvetenhet att växa både på och utanför banan, för allt går hand i hand.

Hur många timmar per dag spenderar du på banan? Respektive ranchen? – Det går inte att svara på den frågan för det är periodvis otroligt olika.

Om du tittar tillbaks på din karriär hittills. Vilket resul- tat är du mest nöjd med? – Att vinna på S:t Andrews var helt klart väldigt stort särskilt som jag historiskt haft en massa idéer runt den banan som jag gjort mig av med.

Vad tycker du om Masters?

– Masters är fantastiskt! Otrolig bana och otroligt utmanande greener. Man känner historien i luften när man kommer till Augusta och går in på området.

Vi menar Christos Masters?

– Oj då. Jag har inte haft privilegiet att spela där ännu.

På tal om Masters – vad är din åsikt om att Masters spelas permanent på Bro Hof från 2010? – Jag visste inte Christos Masters skulle permanentas på Bro Hof…

Finns det någon bana i världen som du drömmer om att spela? – Cypress Point är en av få banor som jag inte har spelat och som jag verkligen skulle vilja spela.

Vad längtar du mest av allt efter just nu?

– Inget speciellt faktiskt, jag tycker att livet är toppen och givetvis har jag alltid min familj med mig inombords på mina resor.

Av HANS SHIMODA


Other News From Christos Masters

Neo Event Levererar

Neo Event stärker marknadspositionerna för just ditt företag och dina partners genom smarta och kreativa event. Vi är specialister på PR/kommunikation och att öka kännedomen om varumärken, produkter eller tjänster. Vi har en lång erfarenhet av att genomföra stjärnspäckade evenemang som galamiddagar, invigningar, golftävlingar, filmpremiärer, produktlanseringar och företagsfester. Vi söker alltid den optimala lösningen för […]


Read more »

Storslam för Stenson…

En av de största framgångarna för svenskt golf en vinnarskalle av stora mått, ett erkännande som gör att golfen kommer att växa och frodas i framtidens Sverige… Ett helt rättvist pris, fast frugan röstade 13 gånger under kvällen. Vi ser fram emot fler stora internationella framgångar och en major inom kort för Henrik Stenson under […]


Read more »


Gott Nytt År 2014, nu siktar vi mot nya mål…

GOTT NYTT ÅR 2014 Jag vill ta tillfället i akt och tacka alla sponsorer som verkligen gav sitt fulla stöd till ChristosMasters. Det har varit helt fantastiskt och vi är verkligen stolta över att ha fått möjligheten att jobba med så fantastiska människor, företag och varumärken. Vi hade inte kunna genomföra en så spektakulär golftävling […]


Read more »

Vi säger stort Grattis till…

…Daniela Holmqvist för att hon klarade kvalet till LPGA 2014. Vi håller tummarna för en super häftig säsong, vi som träffat Daniela vet vilken vinnarskalle hon har. Här ser ni henne på Kungsängens GC, hål 17 Moccotältet på ChristosMasters


Read more »


Henrik Stenson I de blindas rike…

… är den enögde kung. vad är det för blindo som sitter och avgör vem som får bragdguldet?? Henrik Stenson borde ha fått årets svenska bragdguld. Ingen svensk idrottsman har presterat så mycket och i så många tävlingar med sådan konkurrens av så många utövare som Stenson gjort under detta år. Han har dominerat världsgolfen […]


Read more »

George Scott nära knocka Mr Magic…

Vår OS medaljör i Boxning, har lagt handskarna på hyllan, men har blivit biten av en ny sport och det är nämligen golf, hans första tävling var nämligen Christosmasters, med lånade klubbor från mästaren själv, alltså ChristosMasters så var han redo för den stora debuten… redan på andra hålet så pullade han en järn åtta […]


Read more »


Jessica Almenäs tros-chock…

Jessica stod för en osannolik bravad på sista ChristosMasters, detta skede på hål nummer tre och Bosch tältet. Det var när Jessica skulle vissa sina medspelare att hon kunde sitta ner och resa sig utan att ta emot sig med händerna och det var då det hände, troschocken som fick medspelarna att tappa andan och […]


Read more »

Video från Christos Masters 2013

Digitalinn/Apples video från 18 hålet på Kings och kungsängen, överraskande, rolig och skön. Nu kan du se ett videoklipp från ChristosMasters 2013 under “Media/Press” i huvudmenyn högst upp på sidan.


Read more »


Stort Grattis till alla vinnare i A-klassen

Nu kan ni se resultat listan för ChristosMastesr 2013, stort grattis till alla och ha en glad midsommar 1:a Carl Johan Stålhammar 2:a Ernst Billgren 3:a Alexander Jerräng


Read more »

Archive

No 1 No 2 No 3 No 4 No 5 No 6 No 7